Home
       Wie zijn wij
       Wie is waar
       Activiteiten
       Geregistreerde bezoekers
       C.O.M. nieuws
          2008 - C.O.M. Hasselt
          2009 - C.O.M. Piacenza
          2010 - C.O.M. Matosinhos
          2011 - C.O.M. Tours
          2012 - C.O.M. Almeria
          2013 - C.O.M - Hasselt
       Enquête

Artikelen
       Nomenclatuur

Standaarden

Foto's
       Kleurkanaries

Weblogs

Forum

Te koop

Links
       Plaats link naar Ornivaria

Support
       Veel gestelde vragen
       Contact

GO
Aanmelden
Nieuwtjes
We hebben voor de wereldkampioenschappen C.O.M. zelf het initiatief genomen om het palmares op onze website aan te bieden. Indien er interesse bestaat om andere tentoonstellingsresultaten mee te delen zoals deze van speciaalclubs of nationale of regionale tentoonstellingen laat het ons dan weten. Het palmares van de laatste wereldkampioenschappen kunnen jullie alvast vinden op de 2011 - C.O.M - Tours pagina.
Home • Hier bent u:  Artikelen  
RSS-feed RSS-feed
Als je op de knop XML in de hoofdding hieronder klikt dan kun je een feed-abonnement op deze pagina nemen. Bijgewerkte informatie op deze bladzijde wordt automatisch naar uw computer gedownload en kan worden bekeken in Internet Explorer en andere programma's.
Artikelen Ornivaria      
 
 
donderdag 11 september 2008
Bloedmijt
Door Frans Begijn @ 7:27 :: 6401 Bekeken :: 2 Opmerkingen :: :: Kleurkanaries
 
© Ornivaria Kleurkanaries :: Hygiëne
Auteur: Frans Begijn Versie: 2008-09-11
 
Wat is bloedmijt
Bloedmijt (Dermanyssus gallinae) is een mijtsoort dat bij vogels bloed aftapt. Een prik van een bloedmijt zorgt ervoor dat er een klein wondje ontstaat en dit gaat gigantisch jeuken. Bloedmijt is een soort welke na gedronken te hebben ergens anders heen gaat om eitjes te leggen, terwijl normale mijt gewoon op de dieren blijft zitten. Vooral ’s avonds en ’s nachts zijn ze actief, maar ook aan het begin van de ochtend kan je ze soms zien. Ze trekken zich dan terug en gaan zich verschuilen in spleten en kieren. Bloedmijt ziet niets behalve donker/licht, ze hebben in feite een hekel aan licht. Bloedmijt vindt zijn gastheren op reuk en gevoel.
De ontwikkeling van een bloedmijt loopt via vijf stadia:
1. ei
2. larve
3. protonimf (nimf stadium 1)
4. deutonimf (nimf stadium 2)
5. volwassen exemplaar
Andere feiten:
ideale temperatuur zou tussen 24-31 graden liggen, bij 45 graden of onder 0 graden gaan alle stadia dood.
relatieve luchtvochtigheid tussen 70-90%, bij luchtvochtigheid beneden 20% verdrogen ze.
levensduur van een bloedmijt is sterk afhankelijk van de temperatuur.
bij ideale temperaturen leven bloedmijten ongeveer 13 tot 19 dagen, bij koude temperaturen kunnen ze 40 dagen oud worden.
hongerigen kunnen maanden overleven.
Bloedmijten leggen dus hun eitjes in kleine kiertjes, vaak op vochtige en donkere plaatsen. Ze kruipen overdag weg en ’s avonds en ’s nachts komen ze tevoorschijn en gaan weer naarstig op zoek naar voedsel (bloed). Een volwassen vrouwtje kan in haar leven zo'n 60-80 eitjes leggen. Per keer worden er ongeveer 8 tot 24 gelegd. De eitjes worden het liefst in vochtige kiertjes gelegd en zijn enigszins plakkerig.
Bij ideale omstandigheden kunnen eitjes al binnen 1 dag uitkomen. Eitjes in ruimtes waar temperaturen laag zijn kunnen volgens vele bronnen weken intact blijven, in afwachting op goed weer of betere omstandigheden. Uit een onderzoek gedaan door Joseph H. Camin bleek echter dat eitjes van bloedmijt altijd binnen vier dagen uitkwamen.
Uit een eitje komt een larve. De larve neemt geen voedsel tot zich. Na ongeveer 2 dagen ontwikkelt het zich en wordt het een nimf stadium 1 met een harde huid. Stadium 1 duurt ongeveer 5 tot 10 dagen. Ze zoeken een slachtoffer om te kunnen drinken. Nadat ze gedronken hebben zijn ze rood van kleur. Ze zijn dan ook wat groter en boller. Na dit stadium gaan ze een (vochtige) schuilplaats zoeken en ontwikkelen ze naar het nimfstadium 2. Dit proces duurt ongeveer 24 uur. Bij dit proces kunnen ze zich nauwelijks bewegen en zijn ze erg kwetsbaar. Ze willen bij deze zoektocht wel eens verdrinken in de aanwezige fontijntjes. Je ziet ze dan als kleine zwarte korreltjes.
Daarna zijn ze volwassen en dan pas zijn ze in staat om zich voort te planten. De mannetjes zijn 3 keer zo klein als de vrouwtjes. Ze leven maximaal 30 dagen en drinken ongeveer 8 keer bloed. Wanneer ze gedronken hebben, zoeken ze de mannetjes op om te paren. Wanneer een mannetje met een vrouwtje paart dat niet goed gevoed is, zal dit vrouwtje alleen vrouwelijke eitjes leggen. Als een maagdelijk vrouwtje zich een keer gevoed heeft, is ze niet meer aantrekkelijk voor de mannetjes en zal de bevruchting uitblijven. Uit de eieren van dit vrouwtje zullen alleen maar mannetjes tot ontwikkeling komen.
Een bloedmijt kan vijf maanden overleven indien er geen voedsel is. Een bloedmijt die zich in een voedselrijke omgeving bevindt, zal daar niet snel weg gaan.
Een volgezogen bloedmijtvrouwtje kan 20 cm per minuut afleggen. Dit is 12 meter per uur.
 
Eerst een plan maken
Wanneer je bloedmijt ziet, is een harde aanpak noodzakelijk. Er zijn menig fokkers die om bloedmijt gestopt zijn. Het is een heel lastige mijtsoort om er vanf te geraken, vnl. omdat ze moeilijk te bestrijden zijn en omdat ze behoorlijke afstanden kunnen afleggen. Voordat je begint, ga eerst heel goed over de aanpak denken.
Wanneer je bloedmijt ziet moet men zich het volgende realiseren:
er kunnen bloedmijten op de vogels zitten;
er zitten bloedmijten in de kooien;
er zitten ook bloedmijten in de ruimte waar de kooien zich bevinden.
Het eerste wat men best doet, is een degelijk plan van aanpak bedenken voordat je direct aan de slag gaat. Zo voorkom je namelijk dat je bij het behandelen fouten maakt. Zo maak je snel fouten door met je kleding door het hele huis te lopen terwijl je bij besmette dieren bent geweest. Of dat je een kooi verplaatst naar een andere kamer terwijl er wellicht bloedmijt in zit. Zo heb je kans dat je het overbrengt naar andere vogels en dat je het op die manier verspreid. Daarnaast heb je een aantal middelen nodig om de bloedmijt goed aan te pakken.
Realiseer je dat wanneer je in de ruimte waar bloedmijt geconstateerd is, niet alle dieren weg moet halen. Wanneer je hun voedsel weg haalt kunnen ze maanden overleven. Maar daarnaast gaan ze op zoek naar nieuw voedsel en op deze wijze verspreiden ze zich sneller. Ze blijven normaliter toch in de buurt van hun gastheer.
Wanneer je beslist om de kooien te verschonen en te ontsmetten, moet men stilstaan bij het feit waar je de bodembedekking zal laten. Wanneer je dit namelijk in een afvalbak gooit heb je uiteraard ook kans dat ook mijt in die afvalbak terecht komt en daarna weer op zoek gaat naar ‘prooi’. Het is juist beter om eerst de omgeving te behandelen en daarna pas later de kooien te ontsmetten tijdens diezelfde dag.
 
De aanpak
Het beste is om de vogels te behandelen nagenoeg gelijklopend met het reinigen der kooien. Daarna moet de omgeving behandeld worden. Wanneer men zich van de bodembedekking niet voldoende ‘veilig’ kan ontdoen kan men in feite beter de kooien de volgende dag reinigen.
De vogels kan men behandelen met een luiswerend middel. Dit is zonder recept in een gespecialiseerde dierenwinkel of apotheek te koop. De werkbare stof is veelal Ivermectine. Je kunt met de spray in beperkte mate ook op de vogels spuiten. De werkbare stof Ivermectine komt in de huid van de vogel te zitten. Wanneer een mijt drinkt, krijgt hij dit middel binnen. Dit middel werkt op de zenuwcellen en spiercellen van koudbloedige dieren. Het eindresultaat is dat de mijt verlamd raakt en dood gaat.
Ivermectine is een anti-parasitair geneesmiddel dat ook werkzaam is tegen de meeste darmwormen (niet tegen lintwormen), parasitaire mijten en luizen. Ivermectine is een chemisch derivaat van avermectine dat geïsoleerd werd uit Streptomyces avermitilis en dat het parasitair zenuwstelsel aantast door binding aan de glutamaatpompen van het chloridekanaal in de celmembraan. Dit heeft een voortdurende instroom van chloride-ionen tot gevolg wat vervolgens een hyperpolarisatie teweeg brengt. Glutamaatpompen worden niet bij zoogdieren aangetroffen. Bij ongewervelde dieren komen ze voor in de celmembraan van spieren en zenuwen.
Ook de omgeving kan je het best met zoiets als Beaphar-omgevingsspray behandelen. Je kunt met de spray de vloerbedekking en alle randen insprayen. Wanneer je de kooien op een stellingkast hebt staan kan je ook de stellingen inspuiten c.q. tussen de kooien spuiten. De vloeistof verdampt binnen twee tot vier uur en het laat heel veel microcapsules achter. In de microcapsules zit het gif. Wanneer kleine dieren over de microcapsules lopen, komt het gif vrij. Daarnaast lost de zonlicht heel langzaam de microcapsules op. De microcapsules blijven zo ongeveer 2 tot 3 maanden goed. Wanneer je de bodembedekking in een afvalbak of in vuilniszakken hebt gedaan, spray dan ook op deze bakken c.q. zakken.
 
Ik zie geen bloedmijt, zijn we er dan vanaf
Bloedmijt is een hardnekkige en lastige mijtsoort om te bestrijden. Wanneer je ze niet meer ziet, betekent dit niet automatisch dat je ze kwijt bent. Blijf zeer alert en behandel de omgeving na een tijd nog maar eens een keertje, al is het maar preventief.
Geraadpleegde Literatuur Braak en Wikipedia
Vriendelijke groeten
Frans Begijn
Opmerkingen
By Henk Van der Burg @ woensdag 10 december 2008 6:19
Frans, bedankt voor dit artikel, weer wat bijgeleerd.henk van der Burg
 
 
 
By Frans Begijn @ woensdag 10 december 2008 8:48
Merci Henk, het genoegen is wederzijds.
Bezoek ook eens mijn vers aangemaakte Blog.

http://kanarioloog.skyrock.com/
 
 
 
U moet ingelogd zijn om een opmerking te posten. U kunt hier inloggen.
 
HomeArtikelenStandaardenWeblogsForumTe koopLinks
Hosting en Design :: Stabiton bvba2007 • Hosting en Design © Stabiton bvba Gebruiksovereenkomst | Privacybeleid | 2019-06-17