Home
       Wie zijn wij
       Wie is waar
       Activiteiten
       Geregistreerde bezoekers
       C.O.M. nieuws
          2008 - C.O.M. Hasselt
          2009 - C.O.M. Piacenza
          2010 - C.O.M. Matosinhos
          2011 - C.O.M. Tours
          2012 - C.O.M. Almeria
          2013 - C.O.M - Hasselt
       Enquête

Artikelen
       Nomenclatuur

Standaarden

Foto's
       Kleurkanaries

Weblogs

Forum

Te koop

Links
       Plaats link naar Ornivaria

Support
       Veel gestelde vragen
       Contact

GO
Aanmelden
Nieuwtjes
Zoals jullie al hebben opgemerkt vinden jullie onder home ook een pagina die we volledig voorbehouden voor het houden van allerlei enquêtes. Indien je suggesties hebt geef ons dan gerust even een seintje. Dan maken we daar werk van.
Home • Hier bent u:  Artikelen  
RSS-feed RSS-feed
Als je op de knop XML in de hoofdding hieronder klikt dan kun je een feed-abonnement op deze pagina nemen. Bijgewerkte informatie op deze bladzijde wordt automatisch naar uw computer gedownload en kan worden bekeken in Internet Explorer en andere programma's.
Artikelen Ornivaria      
 
 
zondag 28 december 2008
Han Lucas en Dick Beekman brachten een bezoek aan Gilbert Vanden Borre
Door Gilbert Vanden Borre @ 5:05 :: 7033 Bekeken :: 2 Opmerkingen :: :: Kleurkanaries
 
© Ornivaria Kleurkanaries :: Bezoek aan Gilbert Vanden Borre
Auteur: Han Lucas Versie: 2007-09-07
 
Op zondag 7 september om 5.30 uur 's morgens gaat onze wekker Dick Beekman en ik hadden het plan opgevat om een bezoek te brengen aan Gilbert van den Borre . Dirk had de afspraak geregeld Gilbert had echter één voorwaarde, ‘s morgens om 10.00 aanwezig te zijn. Wij vertrokken dan ook om 6.30 richting het land van onze zuiderburen. Gelukkig hadden wij Tante Annie aan boord deze zeer knappe dame die ons regelmatig wakker hield en precies wist waar Gilbert woonde. Om 9,45 uur precies stonden wij op zijn voorbel te drukken. Gilbert deed open met de woorden jullie zijn mooi op tijd ik zal gelijk koffie zetten. Tijdens de koffie overviel hij ons gelijk met een aantal standpunten en zijn persoonlijke kijk op kanaries over de kweek ervan en hoe het ideaal beeld er zou moeten uitzien. Hij verdedigde zich zelf direct dat het een eigen visie was; een visie waar wij het niet mee eens hoefden te zijn, want meningen en inzichten zijn immers vrij.
 
Gilbert Vanden Borre in gesprek met Hans Lucas
Gilbert en Han in druk gesprek.
 
Dick en ik waren het niet altijd met hem eens en er ontstond dan ook een zeer leuke discussie in ieder geval hadden wij genoeg stof om straks op de terug reis hierover verder met elkaar te discussiëren wat wij dan ook veelvuldig hebben gedaan. Wij geven hier een aantal van zijn uitspraken weer.
 
Agaatwit (pop) met azulfactor
Agaatwitdominant pop met azulfactor
 
Agaatroodmozaïek man met azulfactor
Agaatroodmozaïek type 2 met azulfactor
 
Standaardeisen zijn ontstaan/opgesteld door een beperkt aantal mensen, die toevallig op een bepaald moment in een technische commissie zaten. Deze mensen hebben bepaald hoe een bepaalde kleur (verschijningsvorm) er uit moest zien, zonder hun achterban te raadplegen vaak had de achterban een andere visie zo ook Gilbert.
Mozaïeken zijn kanaries waar op bepaalde plaatsen van het lichaam geen lipochroom aanwezig is. Als je dat aanneemt dan spreek je van intensieve en schimmel mozaïeken. Mensen geven zoveel andere kenmerken aan mozaïeken, zoals bv. een lichte broek.
Al onze klassieke kanaries in feite over het zelfde eumelanine patroon beschikken. Een zwarte, geen brede en lange bestreping en een agaat, geen fijne en korte bestreping. Dit zijn eisen die in tegenstrijd zijn met de natuurlijke verschijningsvorm van voldoende en onderbroken bestreping.
Zoals de standaard nu is krijgen wij in de toekomst in de plaats van gemarmerde phaeos gestreepte phaeos inplaats van geparelde grijsvleugels, gestreepte grijsvleugels.
 
Zwartroodmozaïek met kobalt-en azulfactor
Zwartroodmozaïek type 2 met kobalt- en azulfactor
 
Het opstellen van aparte standaardeisen voor de kobaltfactor is een grote vergissing die de verschillende technische comités hebben begaan .Hopelijk zien zij hun dwaling in en komen ze vlug terug op hun beslissing. Het ideaalbeeld van onze toekomstige zwarte kanarie is dan ook: maximale eumelanine, maximale phaeomelanine, maximale werking van de azulfactor, maximale citroenfactor en in het bezit van de kobaltfactor.
 
Zwartonyxkobaltgeelmozaïek type 2
Zwartonyxkobaltgeelmozaïek type 2
 
Zijn mening en stellingen gingen maar door het zou teveel worden om het uitgebreid in ons blad te vermelden. Daarom leek het ons een goed idee om Gilbert uit te nodigen om een lezing te geven op onze jaarvergadering in februari, zodat we de gelegenheid krijgen met hem van gedachten te wisselen.
 
Zwartgeelmozaïek met kobalt- en azulfactor
Zwartgeelmozaïek met kobalt- en azulfactor
 
Gilbert aanvaarde gelukkig de uitnodiging. Eigenlijk waren wij naar België gekomen om zijn kweekresultaten te bewonderen. Bij het zien van zijn vogels bleek dat Gilbert druk aan het experimenteren was met de onyx gebruik makend van de azul- en kobaltfactor. Dick heeft er prachtige foto’s van gemaakt, waarvan in dit artikel enige foto’s te zien zijn.
 
Zwartopaalgeelmozaïek met kobalt- en azulfactor
Zwartopaalgeelmozaïek met kobalt- en azulfactor
 
Zwartgeelmozaïek type 1 met kobalt- en azulfactor
Zwartgeelmozaïek type 1 met kobalt- en azulfactor
 
Om 13,00 uur namen wij afscheid van Gilbert en bedankten hem voor zijn gastvrijheid. Het was weer een mooie dag die voor ons meer dan de moeite waard was.
 
Agaatdominantwit met azulfactor
Agaatdominantwit met azulfactor
 
Wij hopen dat degenen die inmiddels de boeiende lezing van Gilbert vanden Borre hebben bezocht, hier een handvat hebben gekregen, ter verduidelijking van de kleuren-pigmenten en mutaties van onze kanaries.
foto's en tekst, LUCAS
 
Han Lucas
Opmerkingen
By han lucas @ donderdag 24 december 2009 11:12
Het bezoek en stuk is geschreven door han lucas en niet han lubeeck.
 
 
 
By Gilbert Vanden Borre @ woensdag 30 december 2009 5:13
Han

Sorry voor deze vergissing. Is bij deze rechtgezet.
 
 
 
U moet ingelogd zijn om een opmerking te posten. U kunt hier inloggen.
 
HomeArtikelenStandaardenWeblogsForumTe koopLinks
Hosting en Design :: Stabiton bvba2007 • Hosting en Design © Stabiton bvba Gebruiksovereenkomst | Privacybeleid | 2019-06-17