Home
       Wie zijn wij
       Wie is waar
       Activiteiten
       Geregistreerde bezoekers
       C.O.M. nieuws
          2008 - C.O.M. Hasselt
          2009 - C.O.M. Piacenza
          2010 - C.O.M. Matosinhos
          2011 - C.O.M. Tours
          2012 - C.O.M. Almeria
          2013 - C.O.M - Hasselt
       Enquête

Artikelen
       Nomenclatuur

Standaarden

Foto's
       Kleurkanaries

Weblogs

Forum

Te koop

Links
       Plaats link naar Ornivaria

Support
       Veel gestelde vragen
       Contact

GO
Aanmelden
Nieuwtjes
Heb je ook een website, dan zouden we het op prijs stellen indien je ook een link wilt plaatsen naar onze website. Dit kun je heel eenvoudig en je hebt bovendien de keuze uit een aantal logo's. Raadpleeg daarom onze pagina: 'Link naar ornivaria'
Home • Hier bent u:  Artikelen  
RSS-feed RSS-feed
Als je op de knop XML in de hoofdding hieronder klikt dan kun je een feed-abonnement op deze pagina nemen. Bijgewerkte informatie op deze bladzijde wordt automatisch naar uw computer gedownload en kan worden bekeken in Internet Explorer en andere programma's.
Artikelen Ornivaria      
 
 
zaterdag 1 maart 2008
Kanariekweker in Sevilla
Door Robert de Bruin @ 7:14 :: 5894 Bekeken :: 1 Opmerkingen :: :: Kleurkanaries
 
Zo vlak voor de aanvang van het nieuwe broedseizoen wordt het weer eens tijd om wat bij te praten. Om te beginnen over de bondsshow in Spanje. Vergelijkbaar met de show van de NBvV maar altijd een dikke maand eerder gehouden dan in Nederland namelijk in de eerste week van december. Dit jaar met een iets tegenvallend aantal ingeschreven vogels, zo´n 13.500 exemplaren. De reden hiervoor is dat het tot in oktober onduidelijk was of de show doorgang zou kunnen vinden. Er zijn nogal wat problemen binnen de FOCDE (de Spaanse bond) en het zou me niet verbazen als er volgend jaar een nieuwe bond wordt opgericht wat dan direct de veruit grootste vogelbond in Spanje zou worden, groter zelfs dan de huidige FOCDE.
Zelf had ik zo´n 20 vogels ingebracht waarvan een aantal het aardig goed hebben gedaan maar ook een aantal waarvan de waardering tegenviel. Ik had mijn hoop vooral gevestigd op mijn agaatopaalwitten, zowel de stam als de enkelingen. Het afgelopen kweekseizoen heb ik gebruik gemaakt van goed kweekmateriaal en het resultaat op een grote show in Sevilla was hoopvol. Ook de reacties van diverse kwekers van die kleurslag. Opvallend waren een aantal telefoontjes die ik kreeg van een kweker die wat vogels van me wilde aankopen. Hij had mijn opalen gezien op de bondshow vorig jaar en nu ook weer op de show in Sevilla. Niet eerder (zelfs niet in Reggio, zijn woorden), had hij ze zo gezien. Zijn belangstelling verflauwde echter toen bleek dat hij er op de bondsshow met goud en brons bij de enkelingen vandoor ging. Met dik 80 enkelingen en 25 stammen is de agaatopaalwitte een behoorlijk populaire kleurslag. De keuring riep bij mij nogal wat vragen op. Niet alleen bij mij gelukkig, maar ook bij een onbevooroordeeld keurmeester die ik die dagen op bezoek had, RobK (met zijn schoonvader Gerard). Het pigment vanuit de snavel bijvoorbeeld, dat was bij een aantal prijswinnende vogels, zowel bij de enkelingen als bij de stammen, ver te zoeken. Maar goed, zonder geluk vaart niemand wel, ook niet bij vogelshows. De ene keer heb je het, de andere keer niet.
Omdat de show dit jaar niet ver buiten Sevilla werd georganiseerd zijn we een aantal dagen op en neer geweest, de laatste keer zonder onderweg te verdwalen. De korte voorbereidingstijd in acht genomen was het een goed georganiseerde show waarbij de grote aantallen vetstofvogels opvielen, wat te denken van bijvoorbeeld de witten , 120 stammen en 270 enkelingen, de geel intensieven, 55 stammen en 185 enkelingen, de geel schimmels met 33 stammen en 140 enkelingen. Uiteraard ook veel zwartroden waarbij het mij altijd weer opvalt dat juist bij deze kleurslag de breedte van de bestreping wat tegenvalt. Je ziet toch vooral zeer intensieve vogels van een wat kleiner formaat. Aardige kobalten ook, waarvan vooral de zwartkobaltwitten in het oog sprongen. De verkoopafdeling was niet al te groot en het aanbod wat beperkt, maar toch hebben Rob, Gerard en ik wat bruikbaar materiaal kunnen aanschaffen. Enige minpuntje van de eigenlijke show was de verlichting, dat blijft bij de meeste shows, groot en klein, toch een probleem.
Ook bij de wereldshow te Hasselt bijvoorbeeld. Verrassend toch dat het om de één of andere reden niet mogelijk lijkt te zijn om voor adequate verlichting te zorgen. Nu waren er toch een behoorlijk aantal kleurslagen nauwelijks goed te bekijken. Jammer, dat heeft een hoop vogels absoluut geen recht gedaan en eigenlijk vind ik het een minachting voor het toch weer massaal opgekomen publiek, waaronder (voor mij opvallend) verrassend veel Spanjaarden.
Het grote aantal zeer professionele stands met veel productinformatie en aanbod, maar ook de gemiddelde kwaliteit van de tentoongestelde vogels hebben de reis vanuit Sevilla zeker de moeite waard gemaakt. Vooral de agaattopaasroodmozaiek heeft veel indruk op me gemaakt, een prachtige vogel. Gevaarlijk, want ook voor de komende kweek heb ik weer behoorlijk in mijn kweekpoppen moeten schrappen. Uiteraard ook nog even rondgekeken op de verkoopafdeling, maar die viel me zwaar tegen. Bij de particuliere verkoop heb ik eigenlijk nauwelijks iets interessants gezien, maar ook de grotere vooral Italiaanse standhouders hadden niet veel te bieden qua kwaliteit. Ik vraag me ook af wat er van zo´n te koop aangeboden vogel nog over is na een Europese tour van een aantal maanden. Een aantal van die verkopers heb ik namelijk ook al gezien op de COM-show in Dos Hermanas (Spanje) in de eerste week van november. In de tussenliggende tijd zijn ook Reggio, de Spaanse Bondsshow, Mechelen, Apeldoorn, Zutphen en wellicht nog meerdere shows aangedaan. Maar toch, je zal er maar net dat vogeltje tegenkomen waarnaar je al zo lang op zoek bent.
Wat Hasselt voor mij ook de moeite waard maakte was de kennismaking met een aantal personen waar ik totdan uitsluitend via het internet, e-mail of telefoon contact mee had.
Begin februari weer een weekje op bezoek geweest bij familie in Nederland en bij RobK. Bij de laatste en zijn vrouw kent de gastvrijheid geen tijd. Voor een aantal liefhebbers heb ik altijd wat Spaanse vogels bij me en die kunnen vanuit de transportkooi bij Rob eerst in een tt-kooi wat tot rust komen met zaad en water eer ze worden opgehaald. In een eerder stukje heb ik weleens verslag gedaan van de problemen die je tegen kunt komen met het reizen per vliegtuig met zo´n transportkooi. Deze keer verliep dat echter prima. Dat neemt niet weg dat het nooit een ontspannende bezigheid zal gaan worden. Ook de voorbereiding heeft aardig wat voeten in de aarde. Inmiddels heb ik een klein groepje liefhebbers waarvoor ik regelmatig wat Spaanse vogels meeneem. Zeker niet altijd eigen kweek, maar ook vaak vogels die ik op hun verzoek aankoop. Dat kleine groepje levert dan eigenlijk ook nooit problemen op, maar het zijn meer de mensen die via via zijn komen aanwaaien.
Hoe gaat één en ander in zijn werk? Telefonisch of via e-mail word ik benaderd met de vraag of ik een bepaalde kleurkanarie mee wil nemen. Dat betekent dat ik contact ga leggen met kwekers hier in Spanje om te zien of zij die vogel (nog) kunnen leveren en tegen welke prijs. Zodra daar duidelijkheid over is neem ik contact op met de besteller om de prijs en de voorwaarden kort te sluiten. Gaat men akkoord dan ga ik naar zo´n kweker toe om de vogel aan te kopen, of via een koeriersdienst toe te laten sturen. Gezien de enorme afstanden hier in Spanje is dit een heel normaal iets. Kosten van die verzending per koerier is 24 euro voor een transport van een klein houten kooitje waar een vogel of 5 in kan. Als een kweker meer dan 100 km buiten Sevilla woont geef ik daar de voorkeur aan, anders stap ik zelf in de auto om zo´n vogel te halen. Het grote risico van het opsturen van een vogel is dat je vooraf dus niet ziet wat de kwaliteit van zo´n vogel is. Om die reden spreekt het voor zich dat ik dat alleen doe met kwekers die ik ken of waar ik positieve ervaringen mee heb.
Zodra ik zo´n vogel heb, komt die bij mij op het hok. Dat kan een paar dagen zijn (dus vlak voor mijn vertrek naar Holland), maar ook wel eens 2 maanden. Dat betekent dus 2 maanden kooiruimte, zaad, medicijnen en noem het maar op. Niet in de laatste plaats de stress, vooral als een vogel na een paar dagen vreemd gaat doen. Ik heb de vogel namelijk al betaald en van de besteller in Holland of België heb ik nog geen geld gezien. Betaald wordt er pas bij overdracht. Voor mij een kwestie van vertrouwen. Uiteraard gaat het in de regel niet om 1 vogel, soms gaat het wel eens om 50 of meer vogels!
Een paar dagen voor mijn vertrek moet ik met een lijst met ringnummers van de betreffende vogels naar een dierenarts voor een gezondheidscertificaat. Zowel voor mij als voor die arts aardig wat werk wat door de laatste dan ook in rekening wordt gebracht. In de tussentijd heb ik een vlucht geboekt met Iberia. Dat doe ik met Iberia omdat dat de enige maatschappij is die tegen betaling het vervoer van een transportkooi toestaat. Tegen betaling dus, 110-120 euro voor een enkele reis Sevilla – Amsterdam. Daar bovenop mijn eigen ticket van 240-300 euro (retour). Een ticket van Vueling, Clickair, Ryanair is vele malen goedkoper, maar daar is die transportkooi dus niet toegestaan. Als de reis met de transportkooi zonder problemen is verlopen worden de vogels dus bij RobK opgekooid en op een van tevoren afgesproken tijdstip afgehaald. En dan begint de grootste stress. Het ergste zijn natuurlijk de gasten die vogels hebben besteld en die ze niet komen ophalen. Ik heb al eens meegemaakt dat ik vanuit Almere iemand moest bellen met de vraag wanneer diegene dacht langs te komen. Als antwoord krijg je dan dat diegene nooit vogels bij je heeft besteld. Ik heb alle gegevens, inclusief het privé e-mailadres waarvandaan zijn e-mails zijn gestuurd, maar toch spijkerhard beweren dat er niets besteld is. Of een grappenmaker die een week voor je vertrek aangeeft dat de aangekochte vogels die je al weken voor hem op je hok hebt niet de kleur hebben die is afgesproken en daarom niet meer geïnteresseerd is in de aankoop. In alle mails die ik van zo iemand heb wordt met geen woord over een kleur gerept (ging in dit geval om een postuurras) en het mailtje waarin dat zou hebben gestaan en wat ik nooit heb ontvangen is door diegene net een paar dagen geleden verwijderd. Of zo´n liefhebber waarvoor je wat bruingelen meeneemt afkomstig van de Spaans kampioen. Prima vogels, helemaal volgens de nieuwe standaard maar onbekend maakt onbemind. Zulke bruingelen had hij niet verwacht, het is niet de door hem gewenste kwaliteit, etc. Met erg veel moeite toch bereid om die vogels over te nemen en het jaar erop met de nakweek voor het eerst in de prijzen spelen. Uiteraard hoor je dat van zo iemand nooit zelf.
Wat voor een prijs reken ik nou eigenlijk voor een door mij in Spanje aangekochte vogel? Daar is helemaal niks geheimzinnigs aan. Ik reken de prijs die ik voor een vogel betaal, vermeerderd met een evenredig deel van de kosten die ik moet maken voor het vervoer van die transportkooi. Gemiddeld is dat zo´n 2.50 euro per vogel plus 1.00 euro voor het gezondheidscertificaat (die kost mij 40 euro). Is zo´n vogel door een koeriersdienst afgeleverd dan bereken ik die 24 euro natuurlijk ook door, maar dat meld ik altijd van tevoren. Als ik voor het aankopen van een vogel in mijn auto moet stappen en een halve dag onderweg ben, doe ik er per vogel nog wel eens een paar euro bij. Lang niet altijd echter, voor ´bevriende´ kwekers reken ik die kosten niet eens door. Vaak vind ik het namelijk nog leuk om bij zo´n Spaanse kweker eens op het hok te kijken. Maar ik heb ook wel eens dat ik bij de aankoop van meerdere vogels bij één kweker wat korting krijg. Niet altijd is die korting dan voor de aankoper, maar houd ik die zelf. Dan verdien ik 5 euro op een vogel. Dat zie ik dan maar als compensatie voor het werk dat ik er aan heb en de verzorging van soms dus wel 2 maanden. Uiteraard komt de prijs die ik reken voor mijn eigen kweekvogels volledig ten goede van mijzelf. Omdat ik door de verkoop van die vogels aan liefhebbers in Holland en België in één keer van meerdere vogels afben, reken ik voor die vogels een lagere prijs dan ik er hier voor krijg. In Spanje kost een kanarie meer geld dan in Holland of België. Zelfs voor een bonte gele krijg ik hier zonder problemen 25 euro.
Voor Rob, maar ook samen met hem, heb ik natuurlijk ook wel eens vogels gekocht. Waaronder een kleurslag die nog niet COM-erkend is. Dure vogels, dus een groot risico. Rob is bereid dat risico te nemen en gelukkig voor hem en voor mij kweekt hij er goed mee. Vervolgens komt er bij Rob vraag naar die nakweek en hij verkoopt er een aantal voor dezelfde prijs als hij in Spanje heeft betaald. Blijven dus dure vogels, maar de vogels zijn wel bij hem op het hok te bezichtigen, zijn gezond en men hoeft niet naar Spanje om de vogels daar te halen. Een aankoop dus zonder hoop gedoe en een minimum aan risico. Vervolgens hoor je dan via allerlei kanalen dat Rob en ik een handeltje maken van dat soort vogels. Wij zouden die in Spanje aankopen voor 25 euro per stuk en in Nederland doorverkopen voor 250 euro. Voor die prijs koop je in Spanje als het meezit een schele waterslager, maar zeker geen kleur die nog niet erkend is zoals bijvoorbeeld de Jaspis. Opvallend dat dat soort verhalen ook nog eens de wereld in worden geholpen door mensen die bij mij wel eens vogels hebben gekocht, daar heel tevreden over waren en in je gezicht altijd uitermate vriendelijk zijn. Jammer, want hoewel er veel werk mee gemoeid is, heb ik het nooit een groot probleem gevonden om liefhebbers aan goede vogels te helpen. Dit soort mensen zorgt er echter voor dat het plezier dat ik er in heb met regelmaat ernstig wordt verziekt. Daar tegenover staan gelukkig dan wel weer de liefhebbers die laten merken dat ze uitermate tevreden zijn en met de nakweek van de Spaanse vogels op grote shows (waaronder Apeldoorn en Mechelen) dik in de prijzen spelen. Dat maakt dan weer een hoop goed. Maar eenieder die durft te beweren dat die ´vogelhandel´ voor mij big business is zou ik willen voorstellen eens met mij mee te lopen. Te zien hoe Spaanse kwekers aan mij de hoofdprijs proberen te vragen voor vogels waarvan ze weten dat die voor Holland bedoeld zijn, het werk qua verzorging dat ik er aan heb, de administratieve handel, het voorschieten van de kosten (waaronder de aankoopprijs) en dan nog het risico dat er wat met een vogel gebeurt of dat ze domweg door een paar grappenmakers niet worden opgehaald. Op zeker dat ik ter plekke voor gek wordt verklaard. Maar goed, de kanariesport is mijn hobby en in de regel is het contact met medeliefhebbers hier in Spanje, maar ook in Holland en België, prima.
Tijdens het weekje Holland ook nog een dagje naar België geweest voor een bezoekje aan vogelarts Taillieu voor een mestonderzoek van een aantal vogels en wat broodnodige medicamenten. Die kun je maar beter in huis hebben. Die dag ook nog langs Dick IJpelaar geweest om daar wat aardige gele poppen en een prachtige witrecessieve pop op te halen. Altijd gezellig bij Dick! Wat later in de week via een wederzijdse Spaanse kennis ook nog terechtgekomen bij de postuurkweker en –keurmeester Wim Verheul, een op en top liefhebber.
Inmiddels weer thuis in Sevilla en druk bezig met de voorbereiding op het nieuwe kweekseizoen. Installeren van nieuwe kooien, het kuisen van de oude kooien, de laatste selectie van de kweekpoppen, etc. Ik heb er weer erg veel zin in. Had ik me heilig voorgenomen om me dit jaar te beperken tot zo´n 40 broedkooien, zijn het er toch weer meer geworden. Vooral vanwege een aantal nieuwe kleuren op mijn hok moet ik straks aan de slag met 68 poppen en zo´n 35-40 mannen. Meer hierover in het binnenkort weer te starten kweekverslag.
Bron: Birdweb.nl Publicatie met toestemming van de auteur: Robert De Bruin - Sevilla/Spanje
Opmerkingen
By Frans Begijn @ maandag 3 maart 2008 23:48
Veel succes toegewenst met je kleurkanariekweek dit seizoen daar in het verre Sevilla Robert ! Hartelijk dank voor je medewerking met betrekking tot publicatie van dit artikel 'kanariekweker in Sevilla'.
Frans
 
 
 
U moet ingelogd zijn om een opmerking te posten. U kunt hier inloggen.
 
HomeArtikelenStandaardenWeblogsForumTe koopLinks
Hosting en Design :: Stabiton bvba2007 • Hosting en Design © Stabiton bvba Gebruiksovereenkomst | Privacybeleid | 2019-06-17